Mesés vízitúrázó évek

Az 1962. évi I. Nemzetközi Tisza Túrát követően mesés vízitúrás évek zajlottak: hol megszervezték a Nemzetközi Dunatúrák „csatlakozó” túráit, hol nem, hol volt rá igény, hol nem.

A regionális napilapok gyéren tudósítanak vízi túrákról:

A IX. Nemzetközi Dunatúráról szóló tudósításban olvashatunk egy szegedi rendezvényről, melyen  „Diapozitív képeken láthattuk a Szeged-Kladovó útvonalon lezajlott Tisza-Duna-túra egy-egy megörökített pillanatát, élményét.” (CsMH, 1965.)

A jubileumi, X. Nemzetközi Dunatúra kapcsán Bokody József, az MTSZ vízitúra szakb. vezetője magyar-jugoszláv közös rendezésű csatlakozó Tisza túrát említ. (Turista. 1965.)

A parton, a kelet-magyarországi megyék természetbarát szövetségei a vízitúrázás terén is kezdték összehangolni programjaikat, elképzeléseiket. 1964-ben a Sóstón (Nyíregyháza) megtartott „Kelet-Magyaron” hangzott el, hogy „a Tisza teljes vonalára kiterjedő vízitúrákat kívánnak szervezni”. (A jelen lévő csongrádiak által 1962-ben megrendezett I. Nemzetközi Tisza Túráról nincs említés.)

„Ez évben első alkalommal, július 19. és 30. között Tisza-túrát is terveznek, amely Tiszalökről indul, és Szegedre érkezik.” (Esti Hírlap. 1967.07.)

Kétszer rendezheti az elsőt, aki már először is megrendezte az elsőt!

1967. novemberében Kecskeméten, a kelet-magyarországi természetbarát szövetségek értekezletén véglegesen megszületett az I. Nemzetközi Tisza-túra programja. (MTSZ Híradó)

1967-ben Korzsényi Tibor lett a Csongrád megyei vízitúra bizottság vezetője. Tervei között  az 1968-as nemzetközi Tisza-túrán való részvétel és annak Csongrád megyei szakaszának szervezése a legfontosabb. A munkát egyelőre hátráltatja a kevés vízijármű.” (CsMH. 1967.12.24.)

„A vízitúrát előkészítő munkák koordinálása céljából 1968. május 5-én Szolnokon megbeszélést tartottunk. Ez az értekezlet bízta meg Haranghy György sporttársunkat az I. Nemzetközi Tisza-túra főrendezői tisztségével …” (MTSZ Híradó)

A természetbarátok 1. nemzetközi Tisza-túráját, július 22-től augusztus 7-ig, Sárospatak-Szeged útvonalon rendezi meg a Szakszövetség. Bővebb felvilágosítás és jelentkezés az MTSz-nél.” (Népsport, 1968.07.)

„Igen jól sikerült”, de „sajnálatos, hogy nem koordinálták”

Most ért véget Szegeden a megyénket is érintő I. Nemzetközi Tisza-túra. A tiszamenti megyék természetbarát szakszövetségeinek szervezésében 120 fő – németek, magyarok – részvételével a Sárospatak – Szolnok – Csongrád – Szeged víziutat evezték végig a vízitúrázók. … Az igen jól sikerült túrát sajnálatos, hogy nem koordinálták a IX. VIT tiszteletére indított korábbi vízitúrával. Az eredményes szervezőmunkáért az örökifjú Haranghy Györgyöt, valamint megyei vonatkozásban Korzsényi Tibort, a vízitúra szakbizottság vezetőjét illeti elismerés. (CsMH, 1968.08.)

A szervező megyei szövetségek az elismerés mellé a koordinációs hiányosságok miatt kaptak egy fricskát a sajtótól, de nem a tiszai vízitúrák rövid múltja és hiányos dokumentációja miatt. A „VIT tiszteletére indított korábbi vízitúra” – más leírásokban Barátság Túra – ugyanezen a nyáron, szintén Sárospatakról rajtolt. „Egy motoros kötélvégén” Vetyehátig vontatott, a Bulgáriába küldendő emlékzászló rudjára szalagokat gyűjtő  politikai delegációt szállító tanyahajó egy hónappal korábbi programját próbálta tömegsportosítani a tudósító.

Felejtsük el?

Valami miatt a természetjáró csongrádiak akkori régi/új vezetőinek kapcsolatai lehettek érdekesek, s történhetett meg, hogy az I. Nemzetközi Tisza Túrát 1962-ben megrendezték, majd az 1968-ban megrendezett I. Nemzetközi Tisza-túra csongrádi szakaszának megrendezésében is elismerésre méltóan működtek közre.

Felejtsük el tehát az 1986. évi „Tájfutás könyvek”-ben tényként rögzített állítást: „Évekkel később a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek önkényesen kisajátították a sorszámot és az általuk rendezett eseményt tartották /tartják/ az elsőnek! Kár!”

60 év elteltével a felejtésre nagyon jó alkalom adódik 2022 nyarán, az LIV. Nemzetközi Tisza Túra teljes – de legalább a csongrádi – szakaszán.

Gyertek minél többen, mert a kollektív emlékezet mindennél hatékonyabb!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .