Fotó: Haraszti Béla

Kerékpáros turizmus fejlesztése a Tokaj, Felső-Tisza és a Nyírség kiemelt turisztikai térségben

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség a közelmúltban a kerékpáros turizmus fejlesztését célzó egyeztető fórumra hívta partnereit Cégénydányádra, a Kölcsey-Kende kúriába.

A konferencia résztvevői közvetlen és online szakmai előadásokat hallottak a hamarosan bevezetésre kerülő kerékpárosbarát szolgáltatási rendszerről, kaptak tájékoztatást az aktív turisztika európai és a hazai fejlesztési irányairól, és ismerték meg a térség kerékpárosbarát fejlesztéseinek eredményeit, fejlesztésének elképzeléseit.

Habarics Béla (tájegyégvezető, Hortobágyi Nemzeti Park) házigazda köszönte után vázolta a tájegység értékeinek „minden korosztály számára bemutathatósága” érdekében tett vállalásait, a témához célzottan az „e-bike park” létrehozását és látogatóik számára annak, a kezelésükben lévő terület felfedezéséhez a rendszeres használatát.

Benyó Balázs (Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség) az EU kerékpáros turizmusát elemző adatok bemutatásával állította párhuzamba a MAKETUSZ fejlesztési projekt-elveit.

Révész Máriusz (kormánymegbízott, országgyűlési képviselő) a gyalogos és a vízi turizmus fejlesztési eredményeit sem nélkülöző térségi együttműködések szükségességét emelte ki.

Berencsi Miklós (Aktív- és Ökoturisztikai Központ) előadásában a fejlesztés egységét, társadalmasításának szükségességét, az állami, az önkormányzati, a szolgáltatói és a civil érdekeltek önkéntes együttműködési hajlandóságának elérését hangsúlyozta.

Bodor Ádám (EU Ker. Szöv., aktív turisztikai szakértő) az aktív turizmus fejlesztési értékeit az egészség-kaland-boldogság-felfedezés sokféleségével elemezte, mutatta be a digitális felületek marketing és értékelési lehetőségeit.

Deák Attila (Középkori Templomok Útja Egyesület) a felső-Tiszavidék kerékpáros turisztikai fejlesztésének eredményei bemutatása mellett szuggesztív lelkesedéssel vázolta a további fejlesztési elképzeléseket.

Környey Balázs (MAHART ZRt.) A Kalandturizmus – Nyaralóhajózás a Tiszán előadásából megismerhettük a hazai turizmus legújabb attrakciójának sikeres kezdeti lépéseit, a természetjárás szakágait magas szinten űző civil szervezetek szolgálatóként bevonhatóságának igényét és lehetőségeit. Örömmel hallottam, hogy „a kiránduló hajók részére kiépített infrastruktúrát a vízitúrázók is tudják használni”.

Rendszerezett bemutatót kaptunk az utóbbi évek lendületes kerékpáros fejlesztési eredményeiről. Érdekeink, céljaink egyeztetése, a sokszínű kapcsolati, együttműködési lehetőség elfogadása és kihasználása, az érintett szervezetek pozicionálása kulcsa lehet a további sikereknek.