A „kétfejű rajt” már a II. Nemzetközi Tisza Túrán, Gergelyiugornyán kezdődött, és 1980-ig (XIII. NTT) folyamatosan tartott.

A Tiszáról és a Szamosról induló túrák folyamatosan növekvő létszámadatai igazolják, hogy nem az utazási, a hajó-szállítási körülmények nehézségei, és a mai kifejezéssel élve, nem a teljesen vad infrastruktúra miatt indult sok éven keresztül Sárospatakról is egy-egy csoport. A Bodrogon induló „vadevezősök” programját a hajdú-bihari és a borsodi szövetségek felváltva szervezték.

Szigorúan ellenőrzött barátság

A nyugatról, főként Nyugat-Németországból érkező „versenyzők” – a „barátság-túra” megnevezés egyidejű használata ellenére sem evezhettek a Tisza határvízi (Szovjetunió és Csehszlovákia) szakaszán. Ezen a 22 kilométeres távon a magyar és a keleti országok túrázói is csak hetekkel a túra előtt leadott és ellenőrzött listával, a magyar és a szomszédos határőrök szigorú vízi-kíséretében, zárt csoportban haladhattak.

A sajtóban megjelent tudósításokban persze az jelent meg, hogy ők nem vállalták a közel 40 km-es táv teljesítését, és választották inkább a szállítást.

Huncut gyalogosok

Ha mégis indultak a Szamoson/Tiszán „nyugatiak”, a hajóikat Benken, vagy Tiszamogyoróson ki kellett venniük a vízről, és stráfkocsival, traktorpótkocsin, vagy teherautóval át kellett szállítaniuk Tuzsérra, s onnan ismét a vízen folytathatták a túrát. A turisták pedig – ha felfértek – a hajóikkal utazva, de sokan gyalogtúrával érkeztek a következő táborhelyre. Talán egy kis huncutság, esetleg a kihívás vállalása, vagy a kanyargó gátakban jobban bízva – ezekben az években természetesen pontos térképek nélkül – a Tisza gátját követve Eperjeske, Tiszaszentmárton, Zsurk és Záhony nevezetességeit is felkeresve – gyalogoltak át.

A magyarok választhattak

A magyar „vadevezősök” útvonal-választását esetlegessé tették a rendező megyék híradásai azzal, hogy a különböző újságokkal, folyóiratokkal való kapcsolataikat kihasználva, csak az általuk szervezett útvonal kezdőpontját nevezték meg. A „kétfejűség” még a Turista Magazinban sem jelent meg minden esetben.

A homály nem jelenthet elmúlást!

A Kelet-Magyarországban megjelent fénykép és a linkelhető film készítésének időpontja fontos dátumokat rögzít.

1971-ben először indult útnak Csengerből a Nemzetközi Tisza Túra. A film-tudósítás (1986) az utoljára itt kezdődő eseményt mutatja be.

Megnézed? Tudósítás a Nyíregyházi Televízió archívumából – Tisza-túra 1986

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .