Hajdanában, mikor a Magyar Természetbarát Szövetség különböző szakbizottságok létrehozásával, működtetésével építgette, erősítgette a természetjárás szakágait, bizony ezen bizottságok társadalmimunkás vezetői is rendre cserélődtek. Akkoriban szerencsések voltak a vidéki természetjáró eseményeket szervező megyei szervezetek: egyrészt, mert voltak, másrészt, mert az általuk rendezett országos – olykor-olykor nemzetközi – túrák, rendezvények rangját e bizottságok vezetői emelték a megnyitó, esetleg a záró ünnepségeken való részvételükkel.

Akkortájt a Tisza-túra és a nemzetközi Tisza-túra elnevezések között csak kevesen tettek különbséget, mert más tiszai vízitúrákkal – azok híján – lehetetlen volt összetéveszteni.

Teltek, múltak a hónapok, már majdnem egy év is, s az emlékszálakból – az újságíró kérdésére – „A folyó sodrában” legenda kerekedett. (Varga Gyula, Népsport. 1972.07.02.)

„A vízi természetjárók mikor fedezték fel a Tiszát?

Sajnos, nem régen. Az érdem a Hajdú-Bihar megyei természetbarátoké. Valamikor, a hatvanas évek elején meghirdették az első Tisza-túrát, amelyből később kinőtt a nemzetközi rendezvény.

Tíz évvel ezelőtt néhány debreceni természetkedvelő elhatározta, hogy Sárospatakról indulva, a Bodrog hátán sodortatja magát a Tiszára. A nagy folyón aztán lecsorognak Szegedig. A több mint 500 kilométeres útra más megyékből is meghívtak résztvevőket. A látottakon felbuzdultak a Szabolcs-Szatmár megyeiek, és Csenger községből hasonló túrát szerveztek a Szamoson. A két kezdeményezés továbbfejlesztése útján létrejött a nemzetközi Tisza-túra.”

A fonalak most is velünk úsznak …

néhol a folyó felszínén lágyan hullámzanak, kicsit odébb elsodródnak, megakadnak, alámerülnek, s kisvártatva ismét a felszínre bukkannak.

 

Szeretnél saját Tisza-fonalat fonni, vagy a meglévőkre rábukkanni és azokat vastagabbra sodorni?

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .