Csengeri mozaikok

A település honfoglalást követő fejlődését a kedvező fekvés, a forgalmas, jól fizető rév, majd a XIII. sz. végétől a Szamos áradásaival birkózó fahidak, az országos vásárok és az állandó piactér hatására épülő zsidó kereskedőházak, a megyegyűlések, a Csengeri Zsinatok hitvitái, a felekezeti iskolák sikerei állandósították. Az 1893-ban átadott vashíd és az 1908-ban beindult Szatmárnémeti-Csenger-Mátészalka vasúti közlekedés erősítette. A trianoni határ, és jóval később – 1983-ban – a vashíd elbontása a Csengert zsákfaluvá gyengítette.

Tábor a palajon

A túra szervezői gondoltak egy nagyot, és az útvonalat az előző évihez képest 50 km-rel megnyújtva, hosszú évekre Csengert jelölték ki a Nemzetközi Tisza Túra kiinduló táborhelyének.

„Benne vagyunk a varázslatban … ez a Szamos. Ha szabad így mondani, tiszább a Tiszánál is” – írja a IV. Nemzetközi Tisza Túra élményeit csokorba szedő tudósító a Turista Magazinban. (1971.)

Az 1983-ban lebontott közúti híd fölötti palaj a csengeriek kedvelt strandja volt. 1971-1980 között minden évben, majd 1982-től 1986-ig kétévente indultak a Szegedig – 1986-ban Belgrádig – kiírt túrák. A kezdeti kb. 50 fős létszám évente fokozatosan emelkedve 1986-ban 333 főre duzzadt.

Az indító ünnepséget követően, „elfogadva a csengeriek, — elsősorban Jenei Lajos csengeri „nagyközségi” tanácselnök szeretetteljes meghívását egy kis magyaros tábortűzre”, a túra csak másnap reggel indult.

Az első innen rajtoló túrát 21 NDK-s, 1 román, 5 NSZK-beli és 4 holland vízitúrázó „nemzetköziesítette”.

Sikeres propaganda, vagy ez már marketing?

A hollandok, akik „egy csodálatos kis mikrobusszal, amiben négy fekvőhely, bár, mellékhelyiség, konyha, fűtés, hűtés, kártyaasztal és bur-bur-burkalap is van” utaztak. „Előző nap még Bécsben reggeliztek és Budapestet, Balatont, Hortobágyot kihagyva, egyenesen ide jöttek, hazánk legészakkeletibb sarkába”, mert „őket csak a Felső-Tisza érdekli, mert olvastak róla.”

(Fotó: Gesztelyi Nagy Zoltán)

A zászlóval dr. Egri Kiss Tibor túravezető.

(Fotó: Gesztelyi Nagy Zoltán)

Dr. Egri Kiss Tibor mobilon egyezetet a megnyitó előtt a nagyközségi tanácselnökkel, vagy csak a gondolatait rendezgetve a szemüvegét igazítja?

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .